Ma hozta nyilvánosságra a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a nagylétszámú bentlakásos intézmények átalakításáról szóló stratégiáját. A tervezet a fokozatosságra építve az öngondoskodásra helyezi a hangsúlyt, célja a KULCSprogrammal is összecseng: segítő szolgáltatások kiépítése és önálló életvitel.

Az anyag kitér arra is, a szolgáltatások igénybevételének alapja az ellátott önálló döntése, szükséglete, képességeinek, készségeinek figyelembevétele – olyan értékek, melyek a KULCSprogram pillérei is egyben.

A kormány három fő lakhatási kategóriában gondolkodik:

    • lakás: alacsony gondozási szükséglet és felügyelet igénye mellett társadalmi- és lakókörnyezetbe integráltan elhelyezkedő, 3-6 fő részére lakhatást nyújtó önálló lakás

    • lakóotthon: közepes gondozási szükséglet és felügyelet igénye mellett társadalmi- és lakókörnyezetbe integráltan elhelyezkedő, 6-12 fő részére lakhatást nyújtó ház, nagyobb lakás

    • intenzív gondozást nyújtó lakócentrum: magas és speciális gondozási szükséglet és felügyelet igénye mellett integrált lakókörnyezetben elhelyezkedő, maximum 50 fő ellátására alkalmas lakóépület. Szétválasztva a lakhatás és a napközbeni tartózkodás tereit.

Törekvéseink jól illeszkednek ebbe a felosztásba, így a jövőben a KULCSprogram úttörő kezdeményezése és az ebben megvalósuló első önálló otthonok kiváló mintaként szolgálhatnak az átalakítási folyamathoz – hiszen annak megkezdésekor már rendelkezésünkre állhatnak az első tapasztalatok, így segítve, sőt, akár fel is gyorsítva a kitagolást.

Akkor pedig lehetővé válik az, ami az ÉFOÉSZ, a kormányzat és elsősorban persze minden érintett célja, közös érdekünk: hogy az értelmi fogyatékos emberek

"a helyi lakossággal azonos életkörülmények és életfeltételek között éljenek, részt vegyenek a helyi társadalom életében, továbbá maguk válasszák meg hol, kivel és hogyan éljenek."

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Az ÉFOÉSZ támogatja az értelmi fogyatékos emberek önálló lakhatását.

A kormány is támogatja az önálló élet programot. 

Erre új programot dolgoztak ki.

A fogyatékos emberek arról dönthetnek, hol szeretnének élni.

Élhetnek lakásban, ahol 3-6 értelmi fogyatékos személy él együtt önállóan támogatással.

Vagy élhetnek lakóotthonban, ahol 6-12 értelmi fogyatékos személy él együtt támogatással.

Vagy lakócentrumban, ahol maximum 50 értelmi fogyatékos ember él együtt támogatással.

Az ÉFOÉSZ támogatja az értelmi fogyatékos személyeket abban,

hogy saját önálló életet alakítsanak ki.

Erről szól az ÉFOÉSZ KULCSprogram modellje.


A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr142707356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása