ÉFOÉSZ 2011.07.07. 11:22

Nyár és nevetés

Nagy nevetések, sőt, kacagások, hahota, elő-előkerülő mobilok, susmus, egymás szavába vágó, nagyívű monológok jellemzik a KULCSprogram most zajló képzését - néha már-már a randalírozás szót is megkockáztatnám. A résztvevő tizenegy fiatal minden napra feladja nekünk a leckét a fegyelmezésben, de olyan fokú humorral és derűvel vegyítik a folytonos aktivitást, hogy egyszerűen muszáj az egész csoportot a szívünkbe zárni.

"Pedig az ÉNO-ban lehet beszélgetni, ott senki nem szól ránk!" - ágál egyikük, amikor arra kérjük, figyeljen a feladatra. "Én már túl vagyok azon, hogy bármin is megsértődjek!" - legyint másikuk.

A feladatok persze sokszor viccesek, játékosak, és láthatóan mindenkiből előhozzák a kreativitást: egyesek a rendrakáshoz inkább asszonyi segítséget kérnének, egy báb bőrébe bújva pedig csavargásra, kocsmázásra, csajozásra áhítoznak. A nevetés és a csíny ragadós: ha egyikük rákezd, zeng a terem.

Másfél hete igyekszem az elhangzó témákra fókuszálni itt, a blogon, de a budapesti elméleti tanfolyam kapcsán egyszerűen adja magát az összehasonlítás: a KULCSprogram első körében Lesencetomajon, egy nagylétszámú intézményben tartottunk képzést, a budapestire viszont főként családban és lakóotthonban élők jelentkeztek, sokan nem is a költözést megcélozva. "Hogy új információkat szerezzek", "Új tapasztalatokkal gazdagodjak" - főként ilyen célok fogalmazódtak meg az első napon, amikor a képzéssel szembeni elvárásokat gyűjtöttük össze.

Lesencetomajon a cél sokkal egyértelműbb volt: kiköltözni! Itt viszont most nyár van, játék, móka, kacagás. És persze sok új információ és élmény - ahogyan a résztvevők várták.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr233046757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása