Méltatlan állapotoknak vethet véget az a most bejelentett stratégia és hozzá kapcsolódó EU-s pályázati csomag, amellyel a fogyatékossággal élők bentlakásos intézményeinek átalakítását finanszírozzák. A kormány tegnap fogadta el a kitagolásról szóló tervezetet, amelynek első lépéseként 2013 végéig 1500 ember költözhet ki a zsúfolt, korszerűtlen építményekből.

Soltész Miklós, szociálpolitikáért felelős államtitkár által tegnap bejelentett stratégia kapcsán fontos tudatosítanunk, hogy a „kitagolás” szakkifejezés nem más, mint egy súlyos adósság törlesztése a fogyatékos emberekkel szemben, mely adósságot a többségi társadalom elsősorban embertelen bánásmódban és az ez iránti közömbösségben halmozott fel az elmúlt évtizedekben – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége hosszú ideje szorgalmazza a stratégia megszületését, és bízik benne, hogy a megvalósítás során a lehető leghatékonyabban érvényesülhetnek maguk az érintettek érdekei és elképzelései.

Az elkövetkező hónapok várhatóan a pályázat előkészítésével telnek majd, amelyek kiírása legkésőbb novemberig várható. A fogyatékossággal élőket, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó bentlakásos intézmények átalakítására 7 milliárd forint áll rendelkezésre.

„Az értelmi fogyatékos emberek ellátásában eddig soha nem látott fejlesztési forrásról van szó, így kiemelten fontos, hogy egy korszerű, közösségi alapú lakhatási rendszer és egy ezt kiegészítő támogató szolgáltatói háló jöjjön létre – mint amilyen a támogatott lakhatási formát meghonosító KULCSprogram elnevezésű kezdeményezésünk is” – mondta Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezetője. „Bízunk benne, hogy hasonlóan a stratégiaalkotás folyamatához a pályázati kiírás előkészítése is a civil szervezetek bevonásával történik majd. Lényeges szempont az is, hogy ne csak a változásokban talán kevésbé érdekelt nagylétszámú intézmények, hanem a közösségi lakhatási formákat már működtető civil fenntartók is kapjanak lehetőséget új férőhelyek létrehozására.”

„A megvalósítás akkor eredményes, ha megoldást ad annak a több tízezer embernek, akik jelenleg kénytelenek határszéleken vagy lakott településektől távol, korszerűtlen épületek gyakran hat-nyolc-tíz ágyas szobáiban összezsúfolódni, a társadalomból, így a közösségi élményekből, a sokunk számára hétköznapinak tűnő tevékenységekből is teljesen kirekesztve élni” – hangsúlyozza az ÉFOÉSZ ügyvezetője.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr213083375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása