Alekosz - olvasom - "pszichopata" tüneteket produkál: ő tűri legjobban a bezártságot, nem szeret, nem szorong, nem tanul. Azaz a legalkalmasabb villalakó. Bentlakó. Elzárva a külvilágtól, a szeretteitől, a lehetőségektől.

Egy nagylétszámú szociális intézményben nincsen szauna. És nem is olyan étel "terem" a hűtőben, amilyet a bentlakók egy cetlire felírnak. Nem nyer milliókat, aki a legtovább kihúzza odabent, legtöbbször nincsen bekamerázva sem, és ami a legfontosabb: egyáltalán nem követi egy egész ország az ott élők mindennapjait.

De azért van néhány hasonlóság. Bezárva lenni, szeretteink nélkül lenni, véletlenszerűen összeválogatott társaságban tölteni a mindennapokat.

Ha némelyek szerint kizárólag olyanok bírják az életet a Való Villában, akik "nem normálisak", azaz nem kötődnek senkihez annyira, hogy megviselje őket a bezártság, akkor kérdem én, miért várjuk el 23 ezer embertől ebben az országban, hogy önként és dalolva leéljenek így egy életet?

Milliók szurkolnak a villalakókért, sajnáljuk őket, milyen rossz lehet így bezárva élni, és eközben óhatatlanul elő-előtör bennem ez a párhuzam. Az jut eszembe, miért tartjuk normálisnak, hogy fogyatékos embereket összezárunk egy világvégi intézmény zsúfolt szobáiban, miközben egyáltalán nem tartjuk ezt normálisnak saját magunk esetében? Sőt, ha villaszereplőről van szó, minden lelki rezdülésére kíváncsiak vagyunk, vajon hogy éli túl ezt a helyzetet. Pár hétig, hónapig csupán.

Kíváncsi vagyok, vajon egy százötven fős intézmény tízágyas szobájában is Alekosz lenne-e a sztár.

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

A tévében van egy műsor, ahol idegen emberek laknak együtt.

A házat nem hagyják el, össze vannak zárva.

Ez rossz dolog.

Ők ezt önként vállalták.

Aki tovább bírja, jutalmul sok pénzt kap.

A fogyatékos emberek is összezárva élnek nagy intézményekben.

Ők nem kapnak jutalmul pénzt.

Az ÉFOÉSZ azon dolgozik, hogy fogyatékos emberek is önálló életet éljenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr642778519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilds. 2011.03.31. 09:13:16

Érdekes egyéniség Alekosz. Van jó oldala és rossz. Szerintem azért is bírja a bezártságot, mert nem volt életében semmi olyan élmény, max. katonaság (mondja) ahol ennyire jól érzi magát. Élvezi a helyzetet. Nem csömörlött meg még az emberektől, ezért is bírja...
süti beállítások módosítása