25.jpg3.jpg2.jpg1.jpgDSC09437.JPG1_1.jpg24.jpg22.jpg23.jpgDSC09348.JPG

Felléptünk a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ csoportjával a Budapesti Állatkertben Szeptember
23.-án a Sérült Gyermekek napján.

104.png

11.png

6.png

7.png

8.png

9.png

ÉFOÉSZ 2013.11.15. 10:29

Szüreti mulatság

2013. szeptember 18.-án a lesencetomaji intézményben vettünk részt a hagyományos szüreti mulatságon, ahol szüreteltünk, ettünk, táncoltunk.

3.png

4.png

5.png

„Here our voices : Citizen first” Hazánkat mi hárman, a Kulcsos fiúk képviseltük a harmadik európai önérvényesítő konferencián. A konferencia nagyon jó hangulatba telt, megismerhettünk közel húsz országból érkezett önérvényesítő fiatalt. és segítőiket. A feladatok is érdekesek voltak, pláne hogy minden angol nyelven zajlott, de így is megértettük egymást.

1.png

 A szabadidőnkben megismerkedtünk egy kicsit a várossal, és megnéztük a nevezetességeket.

 2.png

2013 tavaszán újra elkezdtük, a munkálatokat a kertben. A tavalyi év sikerére való tekintettel ismét sok paprikát, paradicsomot, zöldborsót, céklát, burgonyát ültettünk a kis kertünkbe. Nagy örömünkre barátaink, ismerőseink és segítőink segítségével sikerült egy kutat ásni, ami nagyban, megkönnyíti a kerti munkánkat . Mindennapi gondoskodásunknak,/ kapálás, öntözés/ meg lett az eredménye. A mélyhűtő szekrényünk, éléskamránk telis-tele finom zöldségekkel, befőttel és savanyúságokkal.

blog0.jpg

blog.jpgblog1.jpgTavasszal Szakolyban és Bélapátfalván az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület rendezvényén lehetőségünk volt elmondani a két év tapasztalatait a Kulcsprogramban. Ezen a rendezvényen az intézmény lakói , megkérdezhették tőlünk a felmerülő kérdéseiket a támogatott lakhatással kapcsolatban. Őszintén beszámoltunk a kezdeti nehézségekről és természetesen az örömökről is.kertben2.jpgblog3.jpgblog4.jpg

A lakásba költözés kétéves évfordulóját rendhagyó módon Gyene Piroska Elnök asszonnyal ünnepeltük, aki nagy meglepetésünkre saját készítésű tortával várt minket.blog5.jpg

A nyár a megszokottnál is sokkal színesebben zajlik nálunk mivel ismét lehetőségünk volt részt venni az ÉFOÉSZ helyi szervezetének közös nyaralásán, Tiszaugon és a Lesencetomaji intézmény által szervezett horvátországi nyaraláson is. Mindkét helyszínről nagy élményekkel tértünk haza Tapolcára.blog6.jpgblog7.jpgblog8.jpgblog9.jpgblog10.jpgblog11.jpg

Folytatjuk……………………

Akarata ellenére, jogi segítség nélkül élt egy bulgáriai szociális intézményébe zárva az a férfi, akinek keresete kapcsán elsőként fordult elő, hogy hasonló ügyben az országot elmarasztaló ítéletet hozott a legfelsőbb európai emberi jogi bíróság.

Mérföldkőnek számít a pszicho-szociális és értelmi fogyatékossággal élő emberek számára az Európai Emberi Jogi Bíróság legmagasabb fórumának (ECtHR) lépése: elsőként ítéltek el egy országot, amiért szociális intézményben, bezárva tartottak valakit. A Bíróság megállapította: a Fogyatékossággal Élő emberek Jogainak Európai Egyezményébe (ECHR) ütközött, hogy a bulgáriai férfit 7 éven át egészségtelen, emberi életre alkalmatlan helyen való tartózkodásra kényszerítették, valamint hogy a hazai jogszabályok nem orvosolták sérelmét. A bíróság másik lényeges kérdésben is elmarasztalta Bulgáriát: miután a férfit részlegesen gondnokság alá helyezték, a gondnoka beleegyezésére lett volna szükség ahhoz, hogy fellépjen a cselekvőképtelenségéből adódó korlátozások ellen. Ezért a Bíróság egyhangúlag úgy találta, hogy az eljárás nem csak az Egyezmény 1., 4. és 5. paragrafusába ütközött, de a férfinek a 6. paragrafusban rögzített tisztességes eljáráshoz való joga is sérült. A férfit az MDAC (a Mentális Fogyatékossági Érdekvédő Központ), a bulgáriai Helsinki Bizottság és a londoni székhelyű Interights képviselte. 

Az ítélet és a bíróság hozzáfűzött indoklása jól mutatja, a nemzetközi jog egyre nagyobb hangsúlyt helyez a fogyatékos emberek jogi autonómiájára, így elkerülhetetlen, hogy az államok végre kidolgozzák a befogadó közösségben való élet biztosításának jogi alternatíváit.

"Bulgáriának felül kell vizsgálnia a cselekvőképesség korlátozásait szabályozó törvényeit és összhangba kell hoznia a nemzetközi joggal és a Bíróság ítéletével úgy, hogy az érintett személyek támogatást kaphassanak döntéseik meghozatalához, ahelyett hogy elveszik tőlük a döntéshez való jogot” – hangsúlyozta az ügy kapcsán Oliver Lewis, az MDAC ügyvezető igazgatója.

A fogyatékos embereket ellátó bentlakásos tömegintézményeket le kell bontani - erről már milliószor írtunk, például itt, itt és itt.

Itt pedig megírtuk, amikor kormánydöntés született a kitagolás elindításáról.

Végre az ehhez szükséges konkrét lépések is elindultak: megszületett a TIOP 3.4.1. pályázat a férőhelyek átalakításáról, amelyről itt elérhető minden információ.

Bízunk benne, hogy a pályázat közül viták és hosszú várakozás után most végre elindul valami, és hamarosan valósággá válhat a legfőbb cél: a méltó, emberi lakókörülmények megteremtése.

Kép forrása: passzivhaz-magazin.hu

Társadalmi integráció a művészet által - milyen száraz is lenne ez a cím, és mégis, mennyire igaz, mennyire működőképes ez a módszer. Az önkifejezés közelebb visz az önállósághoz, és közelebb visz a világhoz is. Ezt bizonyítja a tavalyi egyik Göllesz Viktor-ösztöndíjasunk édesanyjának levele, amit itt az önállóság egy újabb elemét felvillantva osztunk meg:

Kedves Éfoész Csapat!

Nagy szeretettel köszöntjük Önöket! Remek új évet kívánunk Dáviddal!
Megint nem voltam biztos abban, hogy lehetőségük lesz-e az ösztöndíj második felét is biztosítani számunkra, de végre megérkezett! Nézzék el nekem, hogy félve költöttem a mégoly nemes cél érdekében is, anyagi lehetőségeim miatt.

Izgalmas vállalkozás volt a cd felvétel, és sok buktató volt az elképzeléseinkben. Szembesültünk azzal, hogy ő egész más ritmusban énekel, mint ahogy a zenei kíséret azt megkövetelné. Így csak róla szól ez a cd, de rendkívül élveztük. Dávid hűen követte az instrukciókat, és ő maga is instruálta magát a felvételek közepette, nagyokat nevettünk. Többször neki kellett futni, mert volt, hogy a megfázás/nátha hiúsította meg a produkciót, de megérte.

Persze megint előadták - a karácsonyi előkészületek között - a Dzsungel könyvét is a "Deckettő" nap szervezésében.

Mivel szerepeltünk a gyülekezet előtt is és elmondtuk, hogy miről szól ez az ösztöndíj, felkérték, hogy a gyerekcsoportok karácsonyi cd-jén is énekeljen. Nagyszerű visszajelzéseket kaptunk. Egyre többen merik megszólítani Dávidot, és sok gratulációt zsebel be.

Ez az ötlet - ami az ösztöndíj alapötlete - valóban közelebb visz minket a világhoz, közvetlenebbé válnak az emberi kapcsolataink.

Tehát izgalmas évvégénk volt és örömünk óriási, hogy lehetőséget adtak nekünk erre!

Üdvözlettel: mi

 

süti beállítások módosítása