Önérvényesítés, támogatott döntéshozatal, önálló élet, a támogatott lakhatási forma alapértékei és kérdései - ezek voltak a fő témák a KULCSprogram első mentorképzési napján, Tapolcán. A kiscsoportos oktatáson, amely holnap is folytatódik, kilenc szakember vett részt, Tapolcáról és Lesencetomajról érkeztek.

KULCSmondat 1: "Az önérvényesítés felelősség egy szakembernek is"

Az első előadás során pozitív példák, vitaindító gondolatok is elhangoztak, és az önérvényesítés-önrendelkezés kérdéseiről beszéltünk.

KULCSmondat 2: "A cselekvőképességet nem megadni, hanem elismerni kell."

Kollégánk felhívta a figyelmet az alapvető emberi jogokra, amelyek mindenkit, így az értelmi fogyatékos személyeket is megilleti. A támogatott döntéshozatal és a lakhatás személyre szabottabb formái mind alapvető emberi jogaik érvényesítésében segítik őket.

A mozgásukban korlátozottaknak rámpát építünk, az értelmi fogyatékos személyeknek szóló akadálymentesítésnek pedig a támogatott lakhatás mint választási lehetőség lenne fontos eszköze - hívtuk fel a figyelmet.

KULCSmondat 3: "Nem a fogyatékossággal élőkkel, hanem az én kommunikációs csatornáimmal van a baj."

Oktatóink és a résztvevők egyetértettek: mindenki ki tudja fejezni, hogy mire van szüksége, legyen szó akár szavakkal nem kommunikáló értelmi fogyatékossággal élő személyről. Az igények alapján pedig megválasztható például az is, melyik a legideálisabb lakhatási forma valaki számára.

KULCSmondat 4: "Én magam nagyon veszélyesen élek."

A nap végén arra biztattuk a résztvevő szakembereket, gondolkodjanak velünk, mutassanak új szempontokat, vessék fel az esetlegesen felmerülő kételyeiket, kérdéseiket. Így kerültek szóba az önálló élettel járó veszélyek: tűz üt ki, konfliktusba keverednek a szomszéddal vagy a házban élő társaikkal, elveszítik a pénzüket vagy például balesetet szenvednek. A listát végignézve azonban így összegeztük: mi magunk is nagyon veszélyesen élünk. Dehát ők sokkal védtelenebbek, nem tudnának mit kezdeni egy-egy ilyen helyzetben - hangzott az ellenérv. Honnan tudjuk, ha sokan még sosem próbálták?

Igaz, hallgattunk el mind. A KULCSprogramban résztvevőknek lehetőségük lesz bebizonyítani: ugyanannyi veszélynek vannak kitéve, mint bárki más, és kellő prevencióval, támogatással a fogyatékossággal élők is meg tudnak oldani bármilyen vészhelyzetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr922644861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása