A fiatal, laza és bulizós Dávid nagylétszámú bentlakásos intézményből, 10 ágyas szobából; a szende, anyukája által még mindig gyermeknek kezelt Hajni és lobbanékony, féltékeny természetű párja családjuktól; a precíz, rendszerető és csendes Nándor pedig egy lakóotthonból került a KULCSprogramba: most négyen együtt kell új, közös életüket berendezniük.

Hogyan segíthetjük őket ebben? - volt a KULCSprogram második képzési napjának fő kérdése. Hajni, Dávid és társaik - bár igencsak szívünkhöz nőttek a nap végére - természetesen csak kitalált figurák, a fenti, sokszor előre borítékolható ellentétekkel teli alapszituáción pedig a mentorokra váró feladatokat modelleztük.

Szabályok, normák, erkölcs, együttműködés, konfliktuskezelés voltak mai témáink, azaz éppen olyasmik, amelyek az együttélés kapcsán mindannyiunk életében felmerülnek.

Mit tegyünk, ha

  • túl magas a vízszámla, és elfogyott a pénzünk?
  • szüleink mindenbe beleszólnak?
  • nincs párunk, de erősen él bennünk a vágy az intim pillanatokra?
  • lakótársunk a legsűrűbb reggeli órában olvasna újságot a vécén/túl rendetlen/túl rendszerető/idegesítő a zenei ízlése stb.?

Ezekre a kérdésekre (vagy nagyon hasonlókra) a támogatott lakásokba beköltöző értelmi fogyatékos személyeknek minden bizonnyal meg kell majd találniuk a választ. És persze nekünk, mentoroknak, segítőknek, szakembereknek is, ha támogatni akarjuk őket önálló életükben. A mai napon mindannyian ennek érdekében tettünk néhány lépést.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr642648036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása