"Az általam vezetett intézményben minden lakó kizáró gondnokság alatt áll, pedig teljesen tisztában vannak a világ dolgaival, pontosan tudják például, mikor játszik a Fradi" - számolt be Gyene Piroska, az idén 30 éves ÉFOÉSZ elnöke a ma kezdődött konferencián. Az elnökasszony a "Semmit rólunk nélkülünk" elvre hivatkozva alapvetőnek nevezte az ehhez hasonló tapasztalatcserét az érintett, így kompetens emberek között: önérvényesítők, intézményi dolgozók, szakemberek, szülők gyűltek össze.

Az első nap a támogatott döntéshozatalról, cselekvőképességről, gondnokságról szólt.

Ma 68 125 fő áll gondnokság alatt Magyarországon - emelte ki nyitó előadásában Kovács Melinda. Az ÉFOÉSZ ügyvezetője sokatmondó számokat tett a hazai mellé: a hazánkéhoz hasonló lakosú Csehországban 30 ezer, Svédországban 3500 ugyanez a szám. "Magyarországon sincs több fogyatékos ember, mint ezekben az országokban" - fogalmazott, hangsúlyozva: kulcsfontosságú az alternatív jogintézmények megteremtése.

Az ÉFOÉSZ tapolcai szervezeténél már zajlott korábban modellkísérlet egy ilyen alternatíva megteremtésére, a tapasztalatokról az ÉFOÉSZ alelnöke, Horváthné Somogyi Ildikó és Vadász Mónika mesélt. Mónika elmondta, a projektben az általa kitűzött egyéni cél az esküvő volt, aminek megvalósulásáról képekkel illusztrált előadásában számolt be.

"Vegyük észre: meztelen a király!" "A támogatott döntéshozatalt támogatom." "Kik fognak dönteni erről, ki fogja felülvizsgálni a jelenlegi rendszert?" "Régóta alkalmazzuk a gyakorlatban a támogatott döntéshozatalt." A bevezető előadásokat követő vitában számos érv, ellenérv, kérdés, kétely, tapasztalat elhangzott a jelenlévők részéről. Hamar körvonalazódott, a legfőbb kérdés: mit is értünk pontosan ez alatt, hogyan is képzeljük el a támogatott döntéshozatal fogalmát, és hová helyezzük magunkat, a szociális szférában dolgozókat ehhez képest.

Segítséget, tanácsot kérni például banki ügyintézéshez vagy egy egészségügyi kérdés kapcsán, barátainkhoz, családunkhoz fordulni - mindannyiunk életében nap mint nap előfordul. A felszólalásokra reagálva Kovács Melinda kiemelte, a támogatott döntéshozatal már létező informális segítségnyújtást intézményesít, csak azt próbáljuk törvényi szintre emelni, ami ép emberek esetében teljesen elfogadott. A támogató a modell szerint nem egy mindent felülbíráló, hatalmi pozícióban lévő ember. Ő egy személyes tanácsadó, hálózatépítő mentor, aki megtalálja azt a hálót, amelynek tagjai segíteni tudják az érintettet.

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Gyene Piroska az ÉFOÉSZ elnöke.

Az elnökasszony felszólalt a konferencián Ráckevén.

Gyene Piroska támogatja az értelmi fogyatékos embereket abban,

hogy jogaikat, érdekeiket érvényesítsék.

Kovács Melinda az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatója.

Kovács Melinda segíti az értelmi fogyatékos személyek számára az egyenlő jogokat.

Horváthné Somogyi Ildikó is az ÉFOÉSZ-nál dolgozik Tapolcán.

Ő is támogatja az értelmi fogyatékos embereket abban,

hogy önállóan hozzák meg döntéseiket.

Vadász Mónika önérvényesítő fiatal saját tapasztalatairól beszélt.

Néha nehéz dönteni.

Ezért segítségre van szükség.

Vannak, akik segítenek a döntésben.

Ezt nevezzük támogatott döntéshozatalnak.

Az ÉFOÉSZ abban segít az értelmi fogyatékos embereknek,

hogy önálló döntéseket hozzanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr502726656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása