Akarata ellenére, jogi segítség nélkül élt egy bulgáriai szociális intézményébe zárva az a férfi, akinek keresete kapcsán elsőként fordult elő, hogy hasonló ügyben az országot elmarasztaló ítéletet hozott a legfelsőbb európai emberi jogi bíróság.

Mérföldkőnek számít a pszicho-szociális és értelmi fogyatékossággal élő emberek számára az Európai Emberi Jogi Bíróság legmagasabb fórumának (ECtHR) lépése: elsőként ítéltek el egy országot, amiért szociális intézményben, bezárva tartottak valakit. A Bíróság megállapította: a Fogyatékossággal Élő emberek Jogainak Európai Egyezményébe (ECHR) ütközött, hogy a bulgáriai férfit 7 éven át egészségtelen, emberi életre alkalmatlan helyen való tartózkodásra kényszerítették, valamint hogy a hazai jogszabályok nem orvosolták sérelmét. A bíróság másik lényeges kérdésben is elmarasztalta Bulgáriát: miután a férfit részlegesen gondnokság alá helyezték, a gondnoka beleegyezésére lett volna szükség ahhoz, hogy fellépjen a cselekvőképtelenségéből adódó korlátozások ellen. Ezért a Bíróság egyhangúlag úgy találta, hogy az eljárás nem csak az Egyezmény 1., 4. és 5. paragrafusába ütközött, de a férfinek a 6. paragrafusban rögzített tisztességes eljáráshoz való joga is sérült. A férfit az MDAC (a Mentális Fogyatékossági Érdekvédő Központ), a bulgáriai Helsinki Bizottság és a londoni székhelyű Interights képviselte. 

Az ítélet és a bíróság hozzáfűzött indoklása jól mutatja, a nemzetközi jog egyre nagyobb hangsúlyt helyez a fogyatékos emberek jogi autonómiájára, így elkerülhetetlen, hogy az államok végre kidolgozzák a befogadó közösségben való élet biztosításának jogi alternatíváit.

"Bulgáriának felül kell vizsgálnia a cselekvőképesség korlátozásait szabályozó törvényeit és összhangba kell hoznia a nemzetközi joggal és a Bíróság ítéletével úgy, hogy az érintett személyek támogatást kaphassanak döntéseik meghozatalához, ahelyett hogy elveszik tőlük a döntéshez való jogot” – hangsúlyozta az ügy kapcsán Oliver Lewis, az MDAC ügyvezető igazgatója.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr274104834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása