ÉFOÉSZ 2011.02.02. 09:57

KULCSra készen!

Elindítottuk a KULCSprogramot az értelmi fogyatékossággal élők önálló életének megteremtéséhez - ebben a blogban pedig beszámolunk a tapasztalatainkról. 

Mi is ez?

Ma Magyarországon 23 ezer ember él nagylétszámú bentlakásos intézményekben, amelyek zömében száznál is többen laknak, de akadnak többszáz fős intézmények is!

Az ÉFOÉSZ régóta igyekszik elősegíteni a kitagolást, megteremteni alternatív megoldásokat. Ennek érdekében indítottuk el KULCSprogram elnevezésű kezdeményezésünket. Mit teszünk?

  1. Első állomásként egy tapolcai lakást készítünk elő értelmi fogyatékossággal élők számára, hogy ott önálló életet kezdhessenek.
  2. Képzést indítunk azoknak a segítőknek, akik a későbbiekben a lakásban élők mindennapjai során támogatást fognak nyújtani.
  3. Képzést indítunk azok számára, akik a lakásba költöznek majd, hogy elsajátítsák egyrészt az önérvényesítési-döntéshozatali, másrészt az alapvető gyakorlati ismereteket.
  4. Hálózatot építünk: a későbbiekben egyre több ilyen lakást tervezünk megvalósítani.

Mi a célunk?

  • Támogatjuk az értelmi fogyatékossággal élőket önálló életük megteremtésében.
  • Elősegítjük társadalmi beilleszkedésüket.
  • Segítjük őket az emberi méltósághoz, a teljes élethez fűződő alapvető jogaik érvényesítésében.
  • Tapasztalatokat gyűjtünk a modell működéséről.
  • Támpontot nyújtunk a kormányzatnak a nagylétszámú intézmények átalakításához, a kitagoláshoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr352632842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása