"Felnőtt ember vagyok, tudok önállóan közlekedni, tudok viselkedni, meg tudom oldani az életem egyedül, kint, szabadon. Úgyhogy ha nem dönti el negyedórán belül, hogy támogat-e a felülvizsgálaton, hogy kikerüljek a kizáró gondnokság alól, akkor ügyvédet fogok fogadni, és panaszt teszek maga ellen!" - jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon Gy.

"Ezt nem teheted, én vagyok a főnököd, én vagyok a tanultabb, az idősebb, az okosabb! Jó neked az a kizáró, nem kell folyton bíróságra meg orvoshoz járkálni, így meg tudlak védeni mindentől" - sorolta a gondnokot játszó B.

A parázs vita az ÉFOÉSZ jelenleg is zajló képzésén hangzott el Lesencetomajon, ahol a támogatott lakhatásban részt venni szándékozók előzetes felkészítése zajlik.

A mai nap témája a támogatott döntéshozatal volt, a szituációs játékok a gondnok-gondnokolt között felmerülő esetleges nézetkülönbségek megoldását modellezték. A döntés szó hallatán és a segítő személye kapcsán újra és újra a pénz témájához kanyarodtunk vissza, hiszen az ezzel kapcsolatos döntések talán a leghangsúlyosabbak - mindannyiunk életében.

És ahhoz, hogy jó döntések szülessenek, nem elég, ha egy "okosabb és tanultabb" gondnok megmondja, mit tegyünk. Segítő, támogató személyre van szükség, aki segít a lehetőségek felkutatásában, az esetleges következmények mérlegelésében, majd ránk bízza a döntést. De milyen is legyen ez az ember? Idézek.

  • kedves, jószívű
  • okos
  • nyugodt, csendes
  • csinos
  • fiatal és tanulékony
  • ne legyen agresszív
  • ne fordítson hátat, ha beszélek hozzá
  • ne kiabáljon, csöndbe kell
  • legyen kedves, még ha rossz vagyok is hozzá
  • azt is mondja meg, hogy most tud-e segíteni, vagy hogy inkább később beszéljünk

A támogatott döntéshozatal jogintézménye pontosan ezt kívánná megvalósítani: a támogató közeget, amelyben jó döntés születhet. Na jó, talán a csinosságot a nem tudja minden áron törvényileg biztosítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr382764255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FGR 2011.03.24. 08:41:00

Kérdés, hogy a többségi társadalom tagja mi alapján dönt segítségkérésnél. Lehet, hogy számít, ha a segítséget adó kedves, mosolygós? Pedig ezek nem szakmai indokok. :-)
süti beállítások módosítása