Ez a mondat többször elhangzott abban a szituációs játékban, amiben a gondnokolt célja az volt: a kizáró gondnokság helyett "csak" korlátozó gondnokság alá kerülhessen.

De vajon valóban "korlátozott" az az érintett, aki képes kiharcolni a bíróságon a maga igazát? Vajon tényleg "korlátozott" akar lenni - a szó nem jogi értelmében?

Nekem az az érzésem, hogy nem. Ezek azok az alkalmak, amikor a gyakorlatban is kiderül: a jelenlegi gondnoksági rendszer hiányos, alternatívára van szükség. Számos érintettben - akik felnőtt életük jórészét gondnokság alatt töltötték - fel sem merül: mi lenne, ha lenne más lehetőség?

A támogatott döntéshozatal - mint működő gyakorlat és mint jogi intézmény egyaránt - pontosan ezt hivatott megvalósítani. Hogy ne legyen "korlátozott" egy olyan ember, aki egyébként képességei szerint egyáltalán nem az.

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Aki gondnokság alatt él, nem dönthet önállóan életét érintő kérdésekről.

Az ÉFOÉSZ azon dolgozik, hogy az értelmi fogyatékos embereket is

ugyanazok a jogok illessék meg.

Például arról, hol szeretnének élni.

A törvényeknek támogatniuk kell az önálló lakhatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr192768325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása