"Mi újság a pasikkal?" - kérdezem. "Túl fiatal vagyok én még ahhoz!" - válaszolja egy harmincéves fiatal nő. Értelmi fogyatékos.

Álmai, vágyai, motivációi bizonyára neki is vannak. És óvó-védő szülei is, akik valószínűleg úgy gondolják: gyermekük még mindig gyermek, az életkorától függetlenül.

"Tudnál segíteni találni egy lányt?" - jön hozzám tanácsért a fiatal férfi, szülei tudta nélkül. Nem ő az első.

Párválasztás, szerelem, nemiség, házasság, gyermekvállalás - írtunk már róla, ma ezek tabunak számító témák értelmi fogyatékos emberek esetében. És sajnos nem csak a laikusok, hanem gyakran a velük foglalkozó szakemberek és szülők szemében is.

Fontos tehát hangsúlyozni nem csak a döntéshozók, de a szakma és a családtagok számára egyaránt: felnőtt emberekről, a társadalom teljes jogú polgárairól beszélünk, akiknek minden támogatást meg kell adnunk, hogy teljes életet élhessenek - a többségi társadalom mindennapjaihoz hasonlóan.

Emlékeztetőül beszéljen helyettem a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény.

23. cikk - Az otthon és a család tiszteletben tartása

1. A részes államok minden szükséges és hatékony intézkedést megtesznek a fogyatékossággal élő személyekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés megszüntetéséért a házasság, a család, a szülői szerep és a rokoni kapcsolatok terén, másokkal azonos alapon, az alábbiak biztosítása céljából:

a) a házasság kötésére alkalmas korú fogyatékossággal élő személyeknek a házasságkötéshez és családalapításhoz való jogának elismerése a házasságot kötni szándékozó felek szabad és teljes egyetértése alapján;

b) a fogyatékossággal élő személyek jogának elismerése, hogy szabadon és felelősségteljesen dönthessenek gyermekeik számát és korkülönbségét illetően, hogy hozzáféréssel bírjanak az életkornak megfelelő információkhoz, a reproduktív és családtervezési oktatás elismerést nyerjen, valamint, hogy biztosítsák számukra e jogok gyakorlását lehetővé tevő eszközöket;

Kép forrása: verzio.org

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr893328311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása