Hivatalos ügyek, piac, intézményi háttér, család, barátok, ÉFOÉSZ, gondnok, szomszédok - és még sorolhatnám, miket-kiket jelképező kártyákkal igyekeztünk megjeleníteni egy értelmi fogyatékossággal élő ember kapcsolati hálóját a KULCSprogram mentorképzésének utolsó napján.

A képzésen egy Supermant ábrázoló kép szimbolizálta az önálló életbe csöppenő főhőst, a résztvevő szakembereknek fontossági sorrendben kellett köré-mellépakolni a szociális háló elemeit bemutató kártyákat. A postástól a fodrászig, a péktől a kocsmáig, a konditeremtől a munkahelyig. Az önálló élet azt is jelenti majd az érintetteknek, hogy új közegekben is megtalálják a helyüket.

De hol van Superman? Miután buzgón odasűrítettük a mindennapi élet legfőbb kapcsolatait, a főhős szinte eltűnt, a szeme pislogott csak ki a sok kártya mögül. Miért van közelebb a lottózó, mint a bolt? Miért van olyan közel az orvos és a patika? És miért nincs párkapcsolatot jelképező kártya?

  

A mentor szerepe csak a lehetőségek megmutatása, támogatás az egyensúly megtalálásához - összegeztünk. Segíthetjük a fogyatékos személyt kapcsolatai "menedzselésében". De hogy a lottózó vagy a könyvtár lesz hozzá "közelebb" - az már az ő döntése. Mint mindenki másnak.

 Képek forrása: www.metropolisplus.com, www.lib.pte.hu

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Család, barátok, munka, hivatalos ügyek intézése, bevásárlás, szórakozás, párkapcsolat.

Mindennapi életünk fontos elemei.

Amikor önállóan élünk, minden nap találkozunk ezekkel a kérdésekkel.

A mentor képzés utolsó napján ezekről volt szó.

Az önálló élet azt jelenti, hogy az értelmi fogyatékos fiatalok új közegben képesek támogatással élni.

A segítő támogat.

Az értelmi fogyatékos személy önállóan dönt az életét befolyásoló kérdésekben.

Mint mindenki más.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr952679116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása