Amikor értelmi fogyatékos emberek választójogáról beszélünk, mindig az a furcsa érzésem támad, hogy fordítva kéne feltenni a kérdést. Azaz nem úgy, miért szavazhassanak, hanem így: miért ne? A konferencián sorba vettük: pro és kontra.

„Az értelmi fogyatékos emberek ne szavazhassanak.”

Az egyik alapvető probléma ezzel az állítással: ez jelenleg sem így van. Aki gondnokság alatt van, nem szavazhat. Aki nincs, az igen. Tudjuk, előbbi kategóriába nem csak – nagyon különböző képességű – értelmi fogyatékos emberek esnek, hanem többek között idősek, pszichiátriai betegek is, utóbbiba pedig akár sokszor súlyosabb fokú sérültek. A jogalkotó szándéka nyilván nem ez volt. A csoportot tehát, amelyet a jog kizárni kívánt a választásokból még csak nem is volt képes ilyen egyszerűen körülhatárolni. Pontosan azért, mert nem lehet.

„Az értelmi fogyatékos emberek nem tudják racionálisan mérlegelni a politikát.”

Ezzel az állítással két gond is van. Egyrészt: számos olyan értelmi fogyatékossággal élő ember van, akit érdekel a politika, követi, olvas róla, informálódik, és eközben persze mérlegel, véleményt alkot. A másik, hogy a demokratikus jogoktól való megfosztás arra a fikcióra épül: a választópolgárok racionális mérlegelés alapján szavaznak. Ezt az alapvető paradigmát kell megkérdőjelezni, amikor az értelmi fogyatékos emberek szavazati jogáról döntünk. Hiszen nem arra játszanak sokszor maguk a politikusok is, hogy a nem racionális döntéseket érzelmi alapon befolyásolják? Racionális mérlegelés kiindulópontja-e, amikor Orbán Viktor "a nép fiának" öltözik kockás ingben, vagy Gyurcsány Ferenc táncoló videója felkerül a netre? Racionális mérlegelés része-e, ha úgy szavazok, ahogyan a szüleim, a családom? Nem érzelmi alapon utasítunk-e el sokszor egy-egy politikust vagy pártot, és kedvelünk egy másikat?

Ez is ugyanolyan heterogén csoport, mint amilyen maga a társadalom. Ugyanazokat a viselkedési formákat választják, mint mi: lesznek, akik érzelmi alapon szavaznak; lesznek, akik követik a politikát és megalapozott döntést hoznak; és lesznek, akiket nem érdekel, így nem mennek el szavazni.

„Az értelmi fogyatékos emberek befolyásolhatóak.”

Biztosan lennének, akik a segítőjük, intézményvezetőjük, gondnokuk, családjuk véleményére hagyatkozva szavaznak. Szerintünk azonban a politika a befolyásolásról (is) szól. Minden állampolgárnak joga van akár mások, például szülei, családja, házastársa, a barátai, a társaság falkavezére vagy éppen a település papjának véleményére hagyatkozva szavazni. A nem gondnokság alatt élőknek legalábbis joga van. Ez a jog az értelmi fogyatékossággal élőket is megilleti.

„Akkor vizsgáljuk a belátási képességeket!”

Visszakérdezünk: hogyan? Hogyan lehet ezt diszkriminációmentesen megtenni? Az a kérdés, hogy milyen pártok vannak a parlamentben még belefér, de a pártok programjának ismertetése már nem? Hogy hívják a pártok vezetőit? Tudja-e, hogy ki mit ígér? Mindenki tudna mindezekre válaszolni? Azok is, akiknek kérdés és vizsgálat nélkül biztosítja az alkotmány a választójogot? Ha nem vizsgáljuk a belátási képességeket minden egyes állampolgár esetében, akkor ezt az értelmi fogyatékos emberekkel sem lehet nem diszkriminatívan megtenni.

„Dehát egy-egy kis faluban, ahol nagylétszámú intézmény működik, az ő szavazataik akár eldönthetnék a polgármester-választást!”

Egy kis faluban, ahol néhány százan élnek, ám a falu határában több száz fős bentlakásos intézmény működik, vajon nem lenne alapvető, hogy beleszólása legyen a helyi politikába egy ilyen meghatározó helyi csoportnak?

Az ÉFOÉSZ-nál úgy érezzük, minél többet beszélünk róla, annál kézenfekvőbb: a szavazati jog egy demokratikus rendszerben alapvető, legyen biztosítva mindenkinek. Ennyire egyszerű.

Képek forrása: gondola.hu, nyest.hu (MirekP grafikája), hirekpecs.hu

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Azok az emberek, akik gondnokság alatt vannak,

nem szavazhatnak.

Ezért fogyatékos személyek vagy pszichiátriai betegek sem szavazhatnak.

Az ÉFOÉSZ azon dolgozik, hogy

az értelmi fogyatékos személyek is önálló döntéseket tudjanak

hozni.

Az értelmi fogyatékos személyek politikáról is önállóan dönthessenek.

Az értelmi fogyatékos személyek is szavazhassanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr542749685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása