A napokban Kolumbia is ratifikálta a Fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ egyezményt - így már összesen 100 állam aláírása szerepel a konvención.

"A 100-as küszöb elérése azt mutatja, hogy a konvenciót széles körben támogatja a nemzetközi közösség" - mondta Diane Richler, az International Disability Alliance (Nemzetközi Fogyatékosügyi Szövetség) elnöke. "Sok ország bizonyította elkötelezettségét a fogyatékossággal élő személyek jogainak védelme iránt, de még mindig hosszú út áll előttünk, hogy a fogyatékossággal élők számára másokkal azonos alapon biztosítva legyen az emberi  méltóság, a diszkriminációmentesség, az inklúzió és a hozzáférés teljes körű tiszteletben tartása."

Az IDA az esemény kapcsán felszólította az összes olyan államot, amely még nem ratifikálta az egyezményt, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, ami biztosítja a gyors ratifikációt. Emellett emlékezteti a már csatlakozott országokat a proaktív végrehajtás fontosságára - jogi intézkedéseken és programokon keresztül, a nemzeti, regionális és nemzetközi szintű érdekképviseleti szervek aktív részvételével. 

Az IDA sürgeti a Fakultatív Jegyzőkönyv elfogadását is minden részes államban, valamint a fenntartásokkal és egyéb nyilatkozatokkal kiegészített ratifikáció esetében felszólít ezek eltörlésére. "Egy állam elkötelezettségét az egyezményben megfogalmazott egyetemes emberi jogok iránt csak a Konvenció és a Fakultatív Jegyzőkönyv együttes, fenntartás nélküli elfogadása bizonyítja egyértelműen" - áll az IDA közleményében. Hazánk mindkettőt elsők között ratifikálta.

Mivel ez a blog elsősorban a lakhatásról szól, az esemény kapcsán emlékeztetőül idézzük fel az egyezmény 19. cikkét: az "Önálló életvitel és a közösségbe való befogadás" címűt.

Az Egyezményben részes államok elismerik a fogyatékossággal élő személyek egyenlő jogát a közösségben való élethez és másokkal egyenlő szabad döntéshez való jogát; minden szükséges és hatékony intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek teljes mértékben élvezhessék e jogaikat és a teljes közösségi befogadást és részvételt, beleértve a következők biztosítását:

a) a fogyatékossággal élő személyeknek másokkal azonos alapon lehetőségük van lakóhelyüknek és annak megválasztására, hogy hol és kivel élnek együtt, és nem kötelezhetőek bizonyos megszabott körülmények között élni;

b) a fogyatékossággal élő személyek számára hozzáférési lehetőséget biztosítanak többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálathoz, beleértve azt a személyes segítséget, mely a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, valamint a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzése céljából szükséges;

c) a mindenki számára nyújtott közösségi szolgáltatások és létesítmények azonos alapon hozzáférhetőek a fogyatékossággal élő személyek számára is, és igényeikhez igazítottak.

A KULCSprogram éppen ezeket az alapvető jogokat hivatott biztosítani.

Kép forrása: edf-feph.org

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr582908462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása