Akadálymentesítés értelmi fogyatékos emberek számára - tulajdonképpen ezt jelenti a könnyen érthető kommunikációs módszer, amely a tegnapi tapolcai harmadik képzési napunk egyik témája volt.

"A megértési nehézségekkel küzdők számára ez a fajta információ a rámpa"

Csak azok lehetnek hatással saját környezetükre, akik az információ birtokában vannak, ezért is kulcsfontosságú támogatnunk az értelmi fogyatékossággal élőket abban, hogy a szükséges információk számukra is érthető formában jussanak el hozzájuk. Mostantól tehát a blog bejegyzéseit is minden alkalommal összefoglaljuk könnyen érthető formában.

"Ezek tiszta hülyének néznek minket"

Az élet egy kissé bonyolult - ezzel a címmel készített a Duna TV egy rövidfilmet, ezt néztük-beszéltük meg közösen. A két értelmi fogyatékossággal élő főszereplő fogorvoshoz megy, találkozót beszél meg egy plázában, hivatalos levelet kap, és mindeközben igyekszik értelmezni a világ jelzéseit. Valljuk be - ez nem könnyű. Ki ne dobott volna félre hivatalos leveleket, mondván, egy szót sem értek belőle? Ki ne bolyongott volna már fel-le az óriási plázákban a mosdót érthetetlen nyilak alapján keresve, hasztalan? A szereplőknek azonban - hiába érzi úgy egy ponton egyikük, hogy a nagy tanácstalanságot látva, a járókelők "tiszta hülyének nézik" őket - végül mégis minden kitűzött cél sikerül.

A létfenntartástól az önmegvalósításig

A nap második felében a támogatott lakhatás kapcsán is központivá váló téma: a tervezés került napirendre. A versenyszférára kidolgozott és a vezetéselméletből átvett módszerekkel is segítettük a leendő mentorokat, hogy a tervezés, a vezetés, a támogatás minél tudatosabban működhessen.

A jól ismert Maslow-i szükségletpiramis is felkerült a kivetítőre: fiziológiai szükségletek (étel, ital, levegő, szexualitás), biztonság és védelem, szeretet és összetartozás, önbecsülés, önmegvalósítás. Vajon hazánkban egy intézményben élő értelmi fogyatékos ember esetében ezek közül melyik mennyire van kielégítve?

A KULCSprogram azt támogatja, hogy az értelmi fogyatékossággal élők minden szükségletüket ki tudják elégíteni.

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Információhoz mindenkinek joga van.

Információk alapján értesülünk hírekről, eseményekről.

Az értelmi fogyatékos személyek számára a könnyen érthető kommunikáció segíti az információk könnyebb, egyszerűbb megértését.

A könnyen érthető kommunikáció fontosságáról volt szó a Mentor képzésen Tapolcán.

A nap második felében a mindennapi élet megtervezéséről volt szó.

Az ÉFOÉSZ és a mentorok abban segítenek, hogy a fogyatékos emberek képesek legyenek önállóan élni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr872662413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása