A mohácsi Pándy Kálmán Otthon információs napot tartott, ahol Kovács Melinda is előadóként szerepelt. Az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatója az értelmi fogyatékos embereket érintő legaktuálisabb kérdésekről, elsősorban a lakhatás jövőbeni irányvonalairól beszélt.

"Hazánk 2007-ben elsők között ratifikálta a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ egyezményt, amelynek célja az emberi jogok és az alapvető szabadság védelme valamennyi fogyatékossággal élő személy számára. Ennek ellenére azonban számos területen él a fogyatékos személyek hátrányos megkülönböztetése  – a 12., a 19. és a 29. cikk esetében a legszembetűnőbb az eltérés, azaz a törvény előtti egyenlőség, az önálló életvitel és közösségbe való befogadás és a politikai életben való részvétel terén" - mondta el Kovács Melinda.

A gyakorlatban ez azt jelenti: jelenleg a fogyatékossággal élők érdekeinek képviseletekor

  • a cselekvőképesség
  • a lakhatás
  • a választójog

kérdéseiben a legsürgetőbb az előrelépés.

 "Ma Magyarországon 24 658 fő él bentlakásos intézményben, ebből 22 970 ember nagylétszámú otthonban. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint 2013-ig legalább 1500 személynek ellátást nyújtó intézményi férőhelyet kell kiváltani, így az intézmények átalakításának mielőbb meg kell kezdődnie" – hangsúlyozta az ÉFOÉSZ ügyvezetője, majd hozzátette: ehhez rendelkezésre áll 14 milliárd forint Európai Uniós forrás.

"Az átalakítás természetesen időigényes és bonyolult folyamat, de a hosszú távú cél mindenképpen az, hogy valamennyi fogyatékos személy elhagyhassa a zsúfolt intézményeket, és megteremtődjön a személyre szabott, szükséglet-alapú ellátás." A megvalósításhoz elengedhetetlennek tartja  a fokozatosságot, tájékoztató kampányok levezénylését, de mindenek előtt az alternatívát jelentő, sokszínű lakhatási formák megteremtését. Utóbbira példa a KULCSprogram is.

"Minden állampolgárnak joga van a teljes élethez, az emberi méltósághoz, a közösségben való részvételhez. A támogatott lakhatási program óriási lépés abban, hogy ezek a jogok az értelmi fogyatékosok esetében is maradéktalanul érvényesüljenek"– összegezte az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatója.

 

 

Az előadás a neves elmeorvosról, ideggyógyászról elnevezett Pándy Kálmán Otthonban zajlott

 

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Magyarországon sok fogyatékos személy nagyintézményben él.

A nagyintézményben megmondják  a lakóknak,

hogy mikor mit csináljanak.

Mikor mehetnek ki az intézményből.

Az ÉFOÉSZ azért dolgozik,

hogy a fogyatékos emberek képesek legyen önállóan élni.

Ennek a programnak az a neve, hogy támogatott lakhatás.

Erről beszélt Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatója Mohácson.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr712687453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása