ÉFOÉSZ 2011.06.30. 15:00

Jogom van hozzá!

"Márpedig én eldöntöm, hogy nekem melyik párt a szimpatikus, és ez alapján választok. Ha a 18. életévemet betöltöttem, és nem vagyok büntetett előéletű, akkor jogom van szavazni!" - idézem szó szerint A.-t, a KULCSprogram jelenleg is zajló képzésének egyik résztvevőjét. Heves vita alakul ki: ez nem igaz, hiszen ha gondokság alatt állsz, nem szavazhatsz! - állítják a többiek. "Dehogynem, már mért ne lenne jogom hozzá?" - érvel A. Alapvetően tökéletesen igaza van (miért is ne lenne joga szavazni?!), ám sajnos a jelenlegi szabályozás szerint a többiek tudják jól: nincs szavazati joga annak, aki cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondokság alatt áll. A kérdésről az új alaptörvény születésekor többször is írtunk, és részletesen kifejtettük: a szavazati jog egy demokratikus rendszerben alapvető, legyen biztosítva mindenkinek.

Ma egyébként az önérvényesítés volt a téma: a képzés résztvevői összegyűjtötték, milyen jogaik és kötelezettségeik vannak. "Személyiségi jogok, állampolgári jogok, szabad orvosválasztás joga, szabad vallásgyakorlás joga házasságkötéshez, munkához, magánélethez, a szabadidő tetszés szerinti eltöltéséhez, véleménynyilvánításhoz való jog" - sorolták a résztvevők. Külön kiemelték, joguk van segítséget is kérni bizonyos dolgokhoz, és nagy hangsúlyt kapott az önállósághoz, az önálló döntéshez való jog is.

Öröm volt látni: a csoport nem csak a jogait képes bőszen hangoztatni, hanem kötelességeikkel is tisztában vannak. A csekkbefizetéstől a tankötelezettségig, a kollégiumi házirendtől a biztonsági öv használatáig, és a hiteltörlesztéstől a szerződések betartásáig a résztvevők mindent összeszedtek.

Csak a félreértések elkerülése végett írom le: a képzésen értelmi fogyatékos emberek vesznek részt - akik kiemelkedő tájékozottságról, ötletességről tettek ma is tanúbizonyságot. Olyan képességekről, amelyek alapján könnyedén cáfolható meg minden velük kapcsolatos előítélet. A jogok felsorolása láthatóan nem okozott gondot. Ezek érvényesítése a mindennapokban viszont igencsak kérdéses - többek között a nagylétszámú intézményekben való elhelyezés és a jelenlegi cselekvőképességi szabályok miatt.

Az ÉFOÉSZ (és a jelenleg zajló KULCSprogram) célja szépen igazolódott tehát a mai napon is, hiszen pontosan ezt szeretnénk: valamennyi emberi és szabadságjog teljes mértékben, hátrányos megkülönböztetés nélkül biztosítva legyen az értelmi fogyatékossággal élő személyek számára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr683027437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása