Küszöbön a nagylétszámú bentlakásos intézmények átalakításának első és talán legfontosabb szakasza, megkezdte munkáját az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület is. A testület feladata az átalakítási cselekvési tervek kidolgozása és a fejlesztések monitorozása.

Előző bejegyzésünkben hírt adtunk róla: a testületnek sem érintett személy, sem pedig fogyatékos embereket képviselő szervezet nem tagja. A problémáról egyeztetés kezdődött a NEFMI szociális államtitkárságával és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány ügyvezetőjével, aki egyben a testület elnöke is.

Az ÉFOÉSZ elsődleges célja, hogy a testület kiegészüljön egy a három leginkább érintett fogyatékossági típus valamelyikébe tartozó személlyel (értelmi fogyatékos, autista, pszicho-szociális), és helyet kapjon legalább két fogyatékos embereket képviselő szervezet is.

Az értelmi fogyatékos emberek és szervezeteik 30 éve várnak erre a programra. 30 év alatt számtalan javaslattal, modellprogrammal igyekeztek előremozdítani a "kitagolás" ügyét.

Most sem érhetik be megfigyelő szereppel.

Az aktív szerepvállalás jegyében kezdtek - más szervezetekkel közösen meghirdetett - "Társadalmi Párbeszéd" kampányba is, amely során kérdőíveken kérik ki a magyar lakosság véleményét. Kellő számú kitöltött kérdőív a kormányzat számára is bizonyíthatja, hogy véleményünkkel nem vagyunk egyedül.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr33182149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása