Mi is az az önérvényesítés? - dobtuk fel megint a kérdést a KULCSprogram mentorképzésének első napján.

"Sérült, beteg, szegény, sajnálni kell, maradjon otthon, a mindentől óvó-védő környezetben" - sokakban ez a kép él az értelmi fogyatékos emberekről. Az önérvényesítés tulajdonképpen pontosan ennek az ellentéte. Lényege bebizonyítani, hogy mindenki képes a fejlődésre a maga szintjén, mindenki képes aktív tagja lenni a társadalomnak. Jól bizonyítja a mozgalom sikerét a tengerentúli People First szervezet hatékony működése.

A mai képzésen a résztvevők megállapították: azért is nehéz általános módszertant meghatározni az önérvényesítéshez, mert nagyon eltérő szinteken lehet művelni. Van, hogy az önérvényesítés azt takarja: alapíts saját szervezetet, állj ki a jogaidért, járj konferenciákra, érvelj. És az is lehet, hogy bizonyos emberek számára az is előrelépés és az önérvényesítés előremutató jele, ha megismeri a választás szabadságát - és képes olyan mindennapi kérdésekben dönteni, mint hogy ma a zöld vagy a sárga pólót vegye fel.

A képzésen mától résztvevő szakemberek a jövőben segítőként vehetnek részt a KULCSprogramban, a közülük kikerülő mentorok segítik majd az önálló lakásba költöző emberek mindennapjait.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr622943464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása