A KULCSprogram leendő lakóinak elméleti képzése a mai napon véget ér. Az elmúlt két hét alatt olyan sok feladatot, szituációt, tudásanyagot dolgoztunk fel, hogy nem is tudnánk mindent egyesével számba venni. Úgyhogy csak szemezgetünk.

A magáról a támogatott lakhatásról szóló nap legizgalmasabb feladata a "Házrajzolás - vakművészet" elnevezésű feladat bizonyult. Csoportvezető kollégánk így mesél erről: 

A csoporttagok körben leültek, mindenki kapott egy lapot, melyre ráírta a nevét, és csukott szemmel megrajzolta a ház körvonalát. Majd tovább adta, s a következő személy megrajzolta az ablakot, a következő még egy ablakot, majd egy ajtó, pad, s virág az ablakba következett. Végül mindenki visszakapta a saját házát, a saját otthonát, melyet együttes erővel hoztunk össze. A feladattal modelleztük, tanuljuk az önálló életet egy lakásban, nagy vonalakban ismerjük a kereteket, tudjuk mi kell hozzá, de a végeredmény még szabadon alakítható.

"De hisz nincsen kémény, így nem tudunk befűteni!" "Nincs kilincs az ajtón, nem tudunk senkit beengedni!" "A virág nem is az ablakban van." - hangzottak rögtön a vélemények és kritikák a kész alkotások láttán. Össze is gyűjtötte a csoport, mi maradt le a képről, mire van még szükség az önálló élethez. Felsorolták a a bútorokat, a ruhát, evőeszközöket, tányérokat, elektromos eszközöket, majd tágabb értelemben a tudást, melyet nekik kell megszerezni.

Még mindig nem volt azonban teljes a kép. Megkérdeztem, mi hiányzik még? Néhányan azt mondták, már megvan minden... Majd az egyik fiú felkiáltott: ÉN! S milyen igaza van. Berendeztük a lakást, és végül majdnem lemaradt a leglényegesebb.

Egy másik feladatban a csoporttagok házat rajzoltak, majd mellé sok-sok kifejezést írtak: összegyűjtöttek mindent, ami számukra a támogatott lakhatást jelenti. Összehasonlították a nagy intézmény, a lakóotthon, az önálló lakás előnyeit és hátrányait.

Annak ellenére, hogy néhányan egy új, rendkívül jól felszerelt lakóotthonban élnek, mégis azt mondták, ők bizony feladnák a lakóotthont, ha lehetőségük lenne a támogatott lakhatás programba bekerülni.

Kép forrása: csokavar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr572785125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása