Kapcsolódó módosító javaslat került a parlament elé a választójog kapcsán az alkotmányozás finisében. A XXI. cikk az eddigiekhez képest így alakulna:

"(6) Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt."

Ez a passzus az értelmi fogyatékossággal élők számára a módosítás ellenére még mindig problémás, ráadásul így már két csoportot zár ki a választásból. Hangsúlyozzuk: az értelmi fogyatékos emberek mellett a pszichiátriai és szenvedélybeteg embereket ez éppúgy érintheti, mint az időseket vagy éppen a súlyos balesetet elszenvedett állampolgárokat.

Szövetségünk a végsőkig küzd azért, hogy ez a rész kikerüljön az alaptörvényből, és Írországhoz, Olaszországhoz, Ausztriához, Kanadához hasonlóan amellett döntsünk, hogy semmilyen módon nem vizsgáljuk az állampolgárok választási képességét.

Ez az intézkedés semmifajta kockázattal nem járna, viszont a választójogukkal élni kívánó fogyatékos személyek és családtagjaik számára szimbolikus lenne. Jelezhetné, hogy a kormányzat számára az ő véleményük is fontos, őket is a politikai közösség részének tekintik.

Kép forrása: hirextra.hu

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

A törvény korlátozni akarja a választójogot.

Az ÉFOÉSZ azon dolgozik,

hogy  a kormányzat legyen nyitott mindenki felé.

Mindenkinek adjon esélyt a szavazásra.

Az ÉFOÉSZ azért dolgozik, hogy a fogyatékos emberek is szavazhassanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr802803937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gumi 2011.09.26. 12:40:37

Hallottam ehhez egy sztorit, megpróbálom röviden visszaadni:

Az óceán közepén léket kapott egy vitorláshajó, de egy mentőcsónakban végül a legénység néhány tagja plusz a kormányos megmenekült. Mire felfogták, hogy túlélték a katasztrófát, lassan feleszméltek, hogy valamit még azért tenni kellene. A kormányos, aki látta korábban a tengeri térképeket, emlékezett egy szigetre nyugat felé, így azt javasolta, hogy evezzenek arra. A legénység azonban bizalmatlan volt, amúgy is haragudtak a tiszti rangú felettesre, így szavazásra bocsátották a felvetést. A kormányos ötlete kisebbségben maradt, így ellenkező irányba indultak, a vélt kereskedelmi hajóút felé. Sohasem jutottak el oda, néhány nap múlva szomjan haltak mindnyájan. Pedig a sziget csak egynapi evezésre volt tőlük az ellenkező irányban...

Na ennyit arról, hogy a szavazás milyen ésszerű eszköz a döntés meghozatalára. Semennyire sem lesz jó a döntés attól, hogy az eredményt szavazással hozzák meg.

Én egyébként a választójogot megadnám a fogyatékosoknak is, de egy tesztlapot is kellene tölteni kivétel nélkül minden szavazónak, és aki azon megbukik, annak a szavazata a kukába menne. Így lenne igazságos, és biztosítva lenne a méltatlan szellemi színvonaló döntéshozók kiszűrése is. (Pl. aki nem tudja megnevezni hazánk legnagyobb két folyóját, nem tudja jól megválaszolni, hogy Ausztrália határos-e országunkkal, és hasonló szintű kérdéseket nem tud megválaszolni, arról nem mondható el, hogy felelős politikai döntést hoz. Ne is akarjon ő maga sem szavazni, inkább élvezze az eredményét a helyette szavazóknak, "jusson el a szigetre" a többiekkel együtt.)
süti beállítások módosítása