"Mindig is az emberi jogok érdekeltek leginkább" - ritkán halljuk ezt jogászoktól, joghallgatótól. Lebecsülendő karitatív szakma vagy kalandos, életszerű, szerteágazó feladat a fogyatékossággal élők jogaival foglalkozni?
 
Többször hallottam ezen a területen dolgozó jogászoktól: akár baráti, családi körben is az az elképzelés alakulhat ki, mennyire sajnálják, sőt, féltik őket amiért a jognak ezzel az ágával, a fogyatékossággal élők emberi jogaival kell foglalkozniuk... Az alapvetően tiszteletreméltó és emelkedett tudománynak sokan valami lesajnált válfajaként tekintenek erre az egyébként lélekemelő, izgalmas, társadalmi hasznosságát tekintve is kiemelkedő területre.
 
Kollégáink is ezt vallják.
 
Ma Magyarországon közel 70 ezer ember áll gondnokság alatt, akik nem is szavazhatnak, kétharmaduknak a kizáró gondnokság miatt semmilyen beleszólása nincs a saját sorsába - nem kevés munkát ad ez az érdekvédőknek. Szövetségünk célkitűzései között régóta elsőbbséget élvez a gondnoksági szabályozás megváltoztatása: a kizáró gondnokság eltörlése, a támogatott döntéshozatal mint alternatív jogi intézmény bevezetése. Kollégáink pedig nem csak a papírmunkához értenek - hétköznapi emberek mindennapos problémáival szembesülnek.
 
Gábor - amellett, hogy központi irodánkban jogászként dolgozik, azaz jogszabály-tervezeteket véleményez, előterjesztéseket készít, ügyfeleink ügyes-bajos dolgaiban jogi segítséget ad - olyan határterületen is dolgozik, amely valószínűleg egyedülálló a szakmában. A fogyatékos embereket érintő jogi kérdésekről ugyanis nem csak jogászoknak, hozzáértőknek, szakembereknek szóló formában szokott és tud beszélni - hanem könnyen érthetően is. Pontosan azoknak, akiről szó van. Pontosan úgy, ahogyan ezt ők megértik. Kollégánk a jog és a szociális terület egy speciális metszetét gyakorolja: részt vett például a KULCSprogram legutóbbi tréningjén, ahol a leendő lakókat képeztük: jogászként, a szociális munkások és gyógypedagógusok munkáját kiegészítve vezette a csoportot, és vezényelte le a játékokat, szituációs feladatokat az érintettekkel.
 
Irodánk másik jogász munkatársa, Réka szintén rendszeresen vesz részt képzésekben, ahol az ÉFOÉSZ célkitűzései között első helyen szereplő támogatott döntéshozatallal, támogatott lakhatással ismerteti meg a szociális területen dolgozókat. Fontos része a munkájának a nemzetközi jogvédő szervezetekkel való kapcsolattartás, a fogyatékossággal élők jogainak nemzetközi alakulása, az ehhez fűződő egyeztetéseken való részvétel.
 
Munkájuk izgalmas, sokszor magukkal az érintettekkel komoly egyeztetést igénylő, élő, emberközeli területe a jognak. Számos kihívással és tanulási lehetőséggel - emberileg és szakmailag egyaránt.

Képek forrása: jogasz.eu, mixonline.hu

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Az ÉFOÉSZ-nál dolgozó jogászoknak fontos,

hogy a támogatott döntéshozatal a törvénybe kerüljön.

Mindenki dönthessen saját életéről,

szavazhasson,

ott lakhasson, ahol szeretne.

Ezek a jogászok nem csak az irodában dolgoznak.

Sokat vannak fogyatékos emberekkel,

segítik, képzik őket.

Az ÉFOÉSZ jogászainak fontos a fogyatékos emberekkel való személyes kapcsolat,

nemcsak a törvény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr642807168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása