"Feltesszük a lemezt" - gyakran így reagálunk mi, civilek a média megkeresésére. Ledaráljuk, hogy hány éve, hány taggal, hány megyében működik a szervezet, lenyomjuk a sablonokat a fogyatékos emberek valódi értékeiről, érdekérvényesítés, szponzoráció, életük jobbá tétele, ugyanolyan, mint mindenki más, blablabla.

Médiaképzésen vagyunk éppen, azért merek csak ilyen nyers lenni. Nem én, a tréner-szakember mondta ki: a rossz, unalmas kommunikáció többet árthat, mint a semmilyen. Sokszor még a legimpulzívabb, legmagávalragadóbb civilszervezeti nyilatkozónál is sokkal többet mond néhány kép, néhány mondat maguktól az érintettekről.

Az ÉFOÉSZ is így gondolja. Az az ember (is) mondja el a véleményét, aki a leginkább ismeri, átérzi a témát. Hiszen az ő gondnokáról, az ő lakhatásáról, az ő választójogáról, az ő oktatásáról (stb.) van szó. Úgyhogy most érintett és kommunikációs (vagy érintett kommunikációs) együtt ismerkedik a média csínjával-bínjával. Holnap pedig addig mesterkedünk, míg rá nem veszünk minden erre járó tévést-rádióst, hogy élete álma legyen a KULCSprogramról műsort készíteni. Sokat.

Hiszenmamagyarországon23ezeremberélnagylétszámúbentlakásosintézményekbensokszorem-bertelenkörülményekközöttholottsokukképeslenneazönállóéletrecsakhazánkbannincsmegale-hetőségAzÉFOÉSZKULCSprogramelnevezésűmodelljeegyolyanharmadikutatkínálamely-benafogyatékosemberekönállóanatársadalomteljesjogútagjakéntélhetnének...stb.

Ez volt a lemezünk. Mostantól megpróbáljuk más nézőpontokból is: T. kommunikációs asszisztens, érintettként hitelesen nyilatkozik.

Az üzenet persze nem változik: az értelmi fogyatékos emberek élhessenek önállóan.

Kép forrása: kulker-online.eu

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

A tévében-rádióban, ha fogyatékos emberekről van szó,

mindig valaki más beszél helyettük.

A segítőket vagy a gondnokot kérdezik, 

hogyan érzi magát a fogyatékos ember.

A fogyatékos emberek is el tudják mondani milyen az életük,

mit szeretnének elérni az életben.

Az ÉFOÉSZ-nál dolgozó fogyatékos emberek magukról beszélhetnek a rádióban-tévében.

Az ÉFOÉSZ azon dolgozik, hogy a sérülteket kérdezzék meg az őket érintő kérdésekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr492810850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása