Nagy port kavart nemrégiben az Egyesült Királyságban bemutatott BBC film, amely fogyatékos emberek bentlakásos intézményében zajló méltatlan, embertelen napi gyakorlatokat leplezett le.

Az Európai Unió fogyatékosügyi tanácsadó szerve, a European Disability Forum (EDF - Európai Fogyatékosügyi Fórum) az eset kapcsán közleményében mélyen elítélte a fogyatékos emberek tömegintézményekbe való elzárását, és kiemelte: az intézményesítés súlyos emberi jogi kérdés.

Intézmények és fogyatékosság: emberi jogi kérdés a bentlakásos intézményekben

Június 9, 2011. / / / A fogyatékossággal élő személyek bántalmazása elfogadhatatlan, kivált egy bentlakásos intézményben. Az európai fogyatékosságügyi mozgalom továbbra is azért lobbizik a terület legfőbb döntéshozóinál, hogy vessen véget az intézményesítésnek és támogassa a közösség-alapú életet.

A BBC "Panorama" című műsorát követően - amely fényt derített bentlakásos intézményekben élő, tanulási nehézségekkel vagy személyiségzavarral küzdőkkel és autistákkal szembeni rendszeres bántalmazásra - a legtöbb elkövetőt már letartóztatták.

A program, amelyet május 31-én, kedden sugároztak, egy sor olyan mindennapi rutint mutatott be, amellyel büntették, korlátozták és zaklatták az intézmény lakóit. Mindez a magánkézben lévő Winterbourne View nevű ápoló-gondozó intézményben történt, Bristol közelében, az Egyesült Királyságban. Egy inkognitóban érkező riporter rejtett kamerás felvételei olyan kultúrát lepleztek le, ahol a gondozó személyzet rutinszerűen gúnyolódott, rugdosta, csapkodta, lekötözte az ott élőket. 

Yannis Vardakastanis, az EDF elnöke hangsúlyozta: "Az Európai Fogyatékosügyi Fórum a fogyatékos személyekkel való embertelen intézményi bánásmódot igen súlyos problémának tartja. Azok, akiknek a leginkább szükségük van védelemre és gondoskodásra, úgy vannak elzárva, hogy nem lehet meghallani a hangjukat. A zárt ajtók mögött folyó mindennapi rutin kegyetlen. Az a méltatlan bánásmód, amelynek a fogyatékossággal élő személyek gyakran vannak kitéve, az emberi jogok drámai megsértése. "

Az intézményesítés minden uniós tagállam számára egyértelműen emberi jogi kérdés.

Az egyetlen megoldás: a közösségben élés.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr332983148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása