"Az ember egy ilyen oktatáson megmondja a frankót, de az élet az nem ilyen" - szögezte le Győrfi Pál, aki a KULCSprogram és a FECSKE szolgálat mai közös képzését, a budapesti segítők elsősegély-oktatását tartotta. A magas szakmai színvonalért - és tagadhatatlanul a jó hangulatért is - az Országos Mentőszolgálat médiából jól ismert szóvivője felelt.

Bár az újjáélesztésről, égési sérülésekről és vérző sebekről szóló egész napos előadást elsőre esetleg unalmasnak vagy vontatottnak gondolhatnánk, a szakember gyakorlati példáival és magával ragadó stílusával rácáfolt minderre.

"Ha azért vásárolnának egy defibrillátort, hogy például a férjünket megöljük vele, az nem fog menni" - szemléltette az újraélesztő készülék biztonságosságát. A készülék használata utáni pillanatról azonban kénytelen volt kiábrándítani minket: a filmekkel ellentétben a valóságban a beteg valószínűleg nem fog a következő percben felállni és megköszönni a segítséget. A nap végére így összegezte a tanultakat: vége életünk első felének, hiszen mától mindannyian gézlappal, gumikesztyűvel, paraffinolajjal a táskánkban leszünk kénytelenek közlekedni, ha minden elsősegély-helyzetre fel akarunk készülni.

Győrfi Pál mosollyal az arcán, sokszor nevetve beszél hivatásáról, de akár egy-egy elrugaszkodott példát vagy véres történetet is képes jó hangulatban elmesélni. "Lehet, hogy csak én vagyok infantilis, de ilyen komoly témáknál mindig késztetést érzek rá, hogy elvicceljem" - mondja.

Arról is szó esett: fel vannak-e készülve a mentősök, a diszpécserek egy fogyatékos ember hívására. "Már létezik olyan mobil vonal, ahol sms-ben is lehet segítséget kérni, így egy hallássérült vagy beszédében akadályozott ember is ki tud hívni minket" - mondja, és hozzáteszi, bár egyelőre külön értelmi fogyatékos emberek ellátására felkészítő vagy érzékenyítő képzés a mentősöknél nincs, nem találkozott még olyannal, hogy ez problémát okozott volna. Arra a kérdésre, kell-e esetleg valamilyen speciális ellátás egy értelmi fogyatékossággal élőnek, nemigen lehet válaszolni - állítja, hiszen minden eset annyira más és más, hogy a "speciális helyzet" nem is nagyon értelmezhető. "Megláthatták, hogy milyen szerteágazó ez a terület, milyen mélységei vannak: ez mutatja, hogy csak az alapokat lehet elsajátítani, a többihez kell a kreativitás." - összegezte a szóvivő.

Kép forrása: www.mentok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr302989766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása