Három évre eltiltották a közügyektől is Stohl Andrást, aki korábban ittasan autóbalesetet okozott - a szabadságvesztés és jogosítványbevonás mellett ez is része volt az ítéletnek.

A gondnokság alatt állók választójogának elismerése mellett szól ez az érv is: hogyan lehet alapnak tekinteni ezt a fajta jogfosztást olyan embereknél, akik semmit nem követtek el, amíg ezt mások esetében súlyos büntetésként alkalmazzák?

Az alaptörvényről szóló híradások és parlamenti vita eddig azt mutatják: hiába tűnik számunkra kiemelt jelentőségűnek ez a passzus, mégis alig esik róla szó. Mi eközben nem győzzük hangsúlyozni, mennyire problémás belátási képesség alapján mérlegelni a szavazati jog megadását. Ezt az alapvető jogot ugyanis - ahogyan az ehhez szükséges képességet - nem megadni, csupán elismerni kell.

Egy demokratikus jogállamban - ahol a közügyektől való eltiltás büntetőjogi kategória - nem fosztható meg szavazati jogától senki egy nehezen meghatározható képesség szubjektív méregetése alapján.

KÖNNYEN ÉRTHETŐEN:

Aki súlyos vétséget követ el, az büntetést kap.

Például ittasan autóbaleset okozásért büntetést kap.

Büntetés lehet a választójog megvonása.

A fogyatékos embernek nem kell bűnt elkövetnie, mégsem szavazhatnak.

Az ÉFOÉSZ szerint ez igazságtalan.

Az ÉFOÉSZ azért küzd, hogy fogyatékos emberek is rendelkezzenek választójoggal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr702790627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása